Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Cumhuriyetin 100. Yıldönümü Münasebetiyle Resepsiyon Düzenledi
Cumhuriyetin 100’üncü yılı münasebetiyle Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği tarafından resepsiyon düzenlendi.
Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekskök’ün ev sahipliğinde Büyükelçilik rezidansında düzenlenen resepsiyona, Kuzey Makedonya Parlamentosu Başkanı Talat Xhaferi, Başbakan Birinci Yardımcısı Artan Grubi, Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, İçişleri Bakanı Oliver Spasovski, Dışişleri Bakanı katıldı. Sağlık Fatmir Mexhiti, Eğitim ve Bilim Bakanı Jeton. Şakiri, Adalet Bakanı Krenar Lloga, Maliye Bakanı Fatmir Besimi, Bilgi Toplumu ve İdare Bakanı Azir Aliu’nun yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, milletvekilleri, siyasetçiler, STK temsilcileri, farklı ülkelerin diplomatik temsilcileri, Büyükelçilik çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.
İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonda Altıkök, konuşma yaptı.
Türkiye için Birinci Dünya Savaşı’nın 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile hukuken sona erdiğini ve aynı yıl Cumhuriyetin ilanının gerçekleştiğini belirten Sekskök, “Türkiye’nin 1920’li yıllardaki koşulları ve dünya konjonktürü dikkate alındığında, deklarasyon Cumhuriyetin büyük bir vizyonu vardı ve “Millete güvenmeyi gerektirir. Çünkü Cumhuriyet kavramının doldurulması ancak halkla birlikte gerçekleştirilebilecek bir hedeftir.” ifadesini kullandı.
Altıkök, o günlerde büyük bir yenilenme ve ilerleme hareketinin başladığını anlatarak sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye, Atatürk’ün 1923’ten bu yana açtığı yolda, her alanda gerçekleştirdiği atılım ve başarıları üzerine inşa ederek ilerlemeye devam ediyor. Atatürk, dünyaya geniş bir perspektiften bakan bir liderdi. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ özdeyişiyle” dünya’, uluslararası barış ve “Güvenliğin bölünmez olduğuna, başka ulusların sorunlarına kayıtsız kalamayacağına dikkat çekti.”
Sekizkök, Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Akdeniz’in buluştuğu bölgede yer alan Türkiye’nin, bir asırdır küresel düzeyde barış ve istikrar için çabaladığını ve desteğini çok uzak coğrafyalara genişletmekten kaçınmadığını vurguladı. “Yüzyıllardır Balkanlardayız. Birlikte yaşadık. Bu toprakların kültürel zenginliğini birlikte inşa ettik. Güçlü bağlarımızın olduğu Balkanlarda Türkiye’ye olan teveccühün ne kadar yüksek olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Bu ülkenin kurucu halklarından Makedon Türklerinin bağlarımızda özel bir yere sahip olduğunu bir kez daha mutlulukla görüyoruz.” dedi.
Sekizkök, Atatürk ile Kuzey Makedonya arasındaki ilişkiye de değinerek şunları söyledi:
“Atatürk’ümüzün atalarının kökleri Makedonya’ya kadar uzanıyor. Atatürk’ün gençliğinde Makedonya’nın çok kültürlü, renkli ve canlı atmosferinde bu toprakların havasını soluduğunu da biliyoruz. Hem seçkin bir öğrenci olarak bu bölgede geçirdiği yıllar, hem de seçkin bir öğrenci olarak bu bölgede geçirdiği yıllar. Askeri Hazırlık Okulu’nda ve kurmay yüzbaşı olarak görev yapmış, büyük önder olma yolunda önemli etkiler bırakmıştır.
Atatürk, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra diğer milletlere ışık ve ilham kaynağı olmuştur. Bu yönüyle tarihe damgasını vurmuştur. Bize Cumhuriyetimizi armağan eden Atatürk’ümüzü saygı ve minnetle anıyorum. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı nice yüzyıllara kutlu olsun.”