Ekonomi

Son hafta 4 milyar dolarlık dış kaynak kullanımı sağlandı

Geçtiğimiz hafta Eximbank, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Hazine’nin dış borçlanma ihalelerinde 4 milyar dolarlık dış kaynak sağlandı. Toplam talep 23,8 milyar dolardı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 8 Şubat’ta 15 Mayıs 2034 vadeli 3 milyar dolar değerinde eurobond ihracını gerçekleştirdi.

Söz konusu tahvilin kupon oranı yüzde 7,625, getirisi ise yüzde 7,875 oldu. İhracı, toplam ihraç tutarının 3 katından fazla olmak üzere yaklaşık 300 yatırımcı talep etti.

Eurobond ihracının ilk getiri beklentisi piyasaya yüzde 8.375 olarak açıklandı. Güçlü yatırımcı talebi üzerine gösterge faizde 50 baz puanlık aşağı yönlü revizyon yapıldı ve ihracın nihai getirisi yüzde 7,875 olarak gerçekleşti.

İhracın, son yıllarda yapılan ihraçlara kıyasla ilk getiri beklentisinden aşağı yönlü revizyonun en yüksek düzeyde gerçekleştiği ihraçlardan biri olduğu belirtilirken, yeni ihracla ABD Hazine tahvili getirisi arasındaki farkın ise 2019’da olduğu belirtildi. 371 baz puan olup bu fark Şubat 2020 ve benzeri vadelerde yapılan farkla karşılaştırıldı. Bunun, ABD Hazine tahvilinin 298 baz puan ödendiği 5 yıl vadeli ihracından bu yana en düşük prim farkı olduğu kaydedildi.

Daha önce Ocak 2023’te yapılan 10 yıllık ABD doları cinsi ihracın getirisi yüzde 9.750 ve prim farkı (spread) 619 baz puan olurken, bu ihracta son dönemde gerçekleşen seviyeler (sırasıyla yüzde 7.875 ve 371 baz puan) yatırımcıların Türkiye’de uygulanan yüksek oranlara olan ilgisini artırdı. Bu, onun ortodoks ve kurallara dayalı ekonomi politikalarına artan güvenine işaret ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik programı her fırsatta sahiplenmesi ve yabancı finans kuruluşlarının raporlarında program hakkında olumlu yorumlar yapılması, Türkiye’ye ve uygulanan programa olan güvenin yeniden tesis edilmesini sağlayarak yatırımcıların ilgisini artırdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir süre önce yaptığı açıklamada, programın sağladığı güvenle Türkiye’nin dış borçlanma maliyetlerini daha da düşürmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Öte yandan Kasım 2022’de 5 yıllık ABD doları ihracının getirisi yüzde 10, fark ise 561,4 baz puan oldu. Son ihracımıza baktığımızda vade iki katına çıkmasına rağmen hem getiri hem de prim farkının ciddi oranda iyileştiği görülüyor.

Yeni ihracın yatırımcılara geri dönüşü Şubat 2022’den bu yana gözlemlenen en düşük seviyeye işaret etti.

Vadesi 10 yıl 3 ay olan ihracın vadesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Eylül 2021’de yaptığı 12 yıllık ihraçtan bu yana uluslararası sermaye piyasalarında yaptığı en uzun vadeli ihraç olma özelliğini taşıyor.

Son ihraç, son yıllarda yatırımcılardan en çok talep gören ihraçlar arasında yer aldı.

311 BAZ NOKTASI SEVİYELERİNDE CDS

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 28 Aralık 2023’te gözlemlenen 283 baz puan seviyesiyle Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti.

Her ne kadar yılbaşından bu yana CDS’lerde kısmi bir artış yaşansa da, ekonomik programa duyulan güvenin etkisiyle, ekonomi yönetiminin finansal istikrarı korumaya yönelik bütünsel bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürmesi, CDS’ye artan talebin etkisiyle Türkiye’nin CDS’si yeniden düşüşe geçti. TL varlıklar ve yabancı faizin etkisi.

Türkiye’nin CDS’si 311 baz puanda kalmaya devam ediyor.

 

haber-ayancik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu